7 Ağustos 2009 Cuma

VİŞNELİ TART





Benim kızım bir vişne manyağıdır.İçinde vişne olan herşeyi bayılana kadar yer.Alışverişte vişneleri görünce saldırdı.Bende eve gelince birgün önce home tv de yayınlanan tatlı dakikalarda yayınlanan Beyaz fırının ustalarından Hıdır ustanın yapmış olduğu çilekli tartı denemek için kızmın vişnelerini bir fırsat olarak görüp mutfağa girdim.Bizim ev halkı ve karşı komşumuz sonuçtan çok memnun kaldı.Umarım sizde beğenirsiniz.Tarifi Hıdır ustanın verdiği gibi aynen yazacağım.Ama bu tariften 5 adet tart çıkıyor.Bu yüzden ben 1/5 şini yaptım.
Malzemeler:
1 kg un,
375 gr pudra şekeri,
625 gr yağ(çok soğuk),
125 gr badem unu,
Vanilya,
3 gr tuz,
Limon rendesi,
5 yumurta,
Krema için:
5 yumurta,
1 litre süt,
100 gr un,
50 gr mısır nişastası,
1 fiske tuz,
Vanilya,
250 gr şeker,
Üzeri için,
1 kg vişne,
Soğuk jöle,
Yapılışı:
Bütün malzemeleri bir kapta yoğurup buzdolabında 2 saat dinlendirin. Bu arada kremasını hazırlayın.Krema için sütü, şekerin yarısını ve tuzu derin bir kapta kaynatın.Kalan şekeri yumurtayla beyzalaşana kadar çırpıp un ve nişastayı ilave edin.Kaynayan sütü yumurtalı karışıma döküp hızlı bir şekilde karıştırın.Tekrar ocağa koyup devamlı karıştırarak kaynatın.Kaynayan karışımı bir tepsiye döküp oda ısısında soğutun.Dinlenen hamuru unlanmış tezgahta merdane yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açıp tart kalıbınızın içine yerleştirin.Hamurun kabarmaması için çatalla delikler açıp önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.Pişip iyice soğuyan tart tabanınıza kremayı koyup hertarafı eşit olacak şekilde yayın.Üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişneleri dizin.Vişnelerin üzerine bir fırçayla hafif hafif soğuk jöleyi sürüp 3-4 dakika buzdolabında jöle donana kadar tutun.Tartımız hazır afiyet olsun.Size tavsiyem üzerine 1 topta vanilyalı dondurma koyarak servis yapın.

PEYNİRLİ POĞAÇA



Bu poğaça bizim evin favorisidir.Her pazar sabahı kahvaltı soframızın vaz geçilmezidir.Çocuklarım dışarıdan poğaça almaz bu poğaçaları tercih ederler.Hatta kızım okul kantinizden poğaça alan arkadaşlarına benim annem daha güzel yapıyor demiş.Okuldan poğaçalarım üzerine meraklı telefonlar alınca yapıp götürmek zorunda kaldım.Tepkiler çok hoşuma gitti.Sizlerlerde paylaşmak istedim.Dün bu poğaçadan yapınca kısmet bugüneymiş.
Malzemele:
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 yemek kaşığı şeker,
1 instant maya,
Aldığı kadar un,
Üzeri için:
1 yumurta sarısı,
1/2 çay kaşığı şeker,
İçi için:
peynir,yumurta beyazı,
Yapılışı:
Un ve maya hariç tüm malzemeyi bir kaba koyup çatalla karıştırın.Üzerine 2 bardak un ve mayayı koyup karıştırın.Sonra yavaş yavaş yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edin.Hamurun üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin.Hamur dinlenirken peyniri çatalla ezip içine bir yumurtanın beyazını katarak karıştırın.Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapıp içine hazırladığınız peynirli karışımdan koyup poğaça şeklinde kapatın.Altına yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyarak hamur iki katına çıkana kadar mayalandırın.Mayalanan poğaçaların üzerine 1/2 çay kaşığı şekerle çırpılmış yumurta sarısını sürerek önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.

PASTAHANE AÇMASI

Pastahane açması seviyorsanız eğer bu tarif tam size göre.Ben senelerdir yaparım hiç şaşmamıştır.Yumuşak ve lezizdir.

Malzemeler:
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı sıvı yağ,
2 yumurta,
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 yaş maya(ben 2 instat maya kullanıyorum),
1 yemek kaşığı mahlep,
Aldığı kadar un,
İçine sürmek için yumuşak margarin(ben tereyağ kullanıyorum),
Üzeri için 2 yumurta sarısı,1çay kaşığı pekmez,
Yapılışı:
Derince ve geniş bir kaba ılık süt,ılık su, şeker ve mayayı koyarak 10-15 dakika maya kabarana kadar bekleyin.Daha sonra sıvı yağ,yumurta,biraz un ve tuzu koyarak karıştırın.Un ilave ederek Yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.Hamuru 1 saat mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapın.Bezeleri avuciçiniz kadar açıp 1 çay kaşığı margarin sürüp rulo yapın.Ruloyu iki ucundan ters çevirerek uzatın.Uçlarını birbirinin üstüne gelecek şekilde kapatın.Altı yağlanmış fırın tepsisine dizin.Üzerine pekmezle çırpılmış yumurta sarısını sürüp önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.

5 Ağustos 2009 Çarşamba

KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN VE KANDİL SİMİDİ 2

Bütün İslam Aleminin Beraat Kandili Mübarek olsun. Geçen Kandilde farklı bir kandil simidi tarifi vermiştim.Bu kandilde farklı bir tarif vermek istedim.Buda diğer tarif gibi çok lezzetli.

Malzemeler:
1/2 margarin(ben tereyağ kullandım)oda ısısında,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı oda ısısında yarım saat beklemiş süt,
1 yumurta oda ısısında yarım saat beklemiş,
1/2 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı pudra şekeri,
1-2 tatlı kaşığı mahlep,
1 çay kaşığı karbonat,
Aldığı kadar un(3 bardak kadar)

Üzeri için:
1 yumurta sarısı (çatalla çırpılmış)
1 çimdik şeker,
çörek otu susam,

Yapılışı:
Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri kabınıza alın.Kabartma tozu ve bir miktar unu kabtaki malzemelerin üstüne eleyin.Malzemeleri yoğurun.Cıvık bir karışım olacak,bunun üzerine unu yavaş yavaş eleyerek yoğurmaya devam edin.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olacak.Hamura simid şekli verip altına yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin(yağlı kağıdınız yoksa tepsiyi margarin ile yağlayın).Üzerine içine 1 fiske şeker katılıp çatalla çırpılmış yumurtayı sürün ve çatalla çizgiler çizin.İsterseniz üzerine çörek otu ve susam serpip önceden 175 derecede 10 dakika ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun:)

3 Ağustos 2009 Pazartesi

ÇİKOLATALI MUFFİN


Benim gibi yoğun çikolata tadını seviyorsanız,harika bir tarif.Denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER:
2yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya(ben 5 damla esans kullandım)
150gr bitter çikolata(ben elit %70 kakaolu kuvertür kullandım)
3/4 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
3 tepeleme çorba kaşığı kakao
1 kabartma tozu
damla çikolata
YAPILIŞI:
Yumurta,şeker ve vanilyayı yumurtalar beyazlaşana kadar çırpın.Benmari yada mikrodalgada eritip ılıttığınız çikolataları ilave edin ve 1 dakika daha çırpın.Süt ve sıvıyağıda ilave edin 30 saniye daha çırpın.Ayrı biryerde eleyerek karıştırdığınız un,kakao ve kabartma tozunuda hamura ilave edin ve 1 dakika elinizle karıştırın.Tercihen tahta bir kaşık ile.Muffin kalıplarına 1/2si dolacak şekilde dökün.Üzerlerine damla çikolata serpin.Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin.Afiyet olsun.
 
Gül'ün Kurabiye Evi