27 Şubat 2010 Cumartesi

MAYALI


Annemin özellikle ramazan ayında bize sıkça yaptığı kendi yörelerine ait bir hamur işi.Rahmetli annem hayattayken bize özel mayalı günleri yapardı bizde ayıla bayıla yerdik.Artık yapmak bana kaldı.
MALZEMELER:
U n
Tuz
M aya
Su
Önce un,maya ve tuzu karıştırıyoruz.Suyu ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz.

Yoğurduğumuz hamurun üzerini örtüp 2 katına çıkana kadar mayalandırıyoruz.

Hamurumuz mayalandı.

Mayalanmış hamuru büyük yemek servis kaşığı ile alarak tepsiye koyuyoruz.

Döktüğümüz hamurları beze haline getiriyoruz.

Hepsini beze haline getirdikten sonra,

merdane ile yemektabağı büyüklüğünde açıp,

teflon tavada yada varsa saçta önlü arkalı pişiriyoruz.

pişen mayalıları tavadan alır almaz önlü arkalı margarin yada tereyağ ile yağlayıp ılıkken afiyetle yiyoruz.İçine istediğiniz herşeyi koyabilirsinizçBenim favorim vişne reçeli.

25 Şubat 2010 Perşembe

Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun.

ELMALI KURABİYE

Hepimizin bildiği elmalı kurabiye yada elmalı turta.Ben kendi adıma çok severim elmanın tarçınla olan karışımını.Yapılışını elimden gediğince fotoğraflayıp anlatmaya çalıştım.Bundan sonra sık sık yapmayı düşünüyorum hazırladığım şeyleri adım adım fotoğraflayıp yayınlamayı.
MALZEMELER:
1 paket margarin(oda ısısında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 vanilya
1 kabartma tozu
aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
3 elma
1 çay kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı toz şeker.
ÜSTÜ İÇİN:
Pudra şekeri
YAPILIŞI:
1. resimde olduğu gibi elmaları soyup rendeleyin ve tarçınla şeker ile marmelat kıvamına gelene kadar pişirip soğutun.
2.margarin ve un hariç diğer malzemeleri derin bir kaba alıp biraz karıştırın.
3.Margarini katıp iyice ezerek karıştırın.
4.5. 6.unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
7.hamuru servis tabağı büyüklüğünde açın.
8.8eşit parçaya kesin.
9.geniş tarafına elmalı içten koyun
10.sigara böreği sarar gibi sarın.
11.altına yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve önceden 180 derecede 10 dakika ısıttığınız fırına verin.
12.üstü beyaz kalacak şekilde yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
Pişen kurabiyelerinizi soğuyunca bir tabağa alın ve üzerine pudra şekeri serpin.Arzu ederseniz aynı kur biyeyi poğaça şeklindede yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

23 Şubat 2010 Salı

BURMA BÖREK

Bu tarifi Banu Atabay'ın Mütevazi Leezetler sitesinden aldım ve yaptım çok güzel oldu.Börek sevenler mutlaka denesin derim.Başka bir kaç tarif daha denedim onlarıda ilerleyen günlerde yayınlayacağım.
Malzemeler:
2 su bardağı ılık su
Yarım paket instant maya
1 adet yumurta ve 1 adet yumurta beyazı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Ara katlar için; yarım paket margarin ve çeyrek paket tereyağı
İçi için; 1 küçük kalıp beyaz peynir
Üzeri için; 1 adet yumurta sarısı
 Yapılışını burdan izleyebilirsiniz.Adım adım anlatılıyor.

17 Şubat 2010 Çarşamba

KOMŞU PASTASI

Neden komşu pastası diye sorarsanız,komşum Şerife hanım için yaptım bu pastayıda o yüzden.Pandispanyası sevgililer günü pastamızın pandispanyasından.İçi vanilyalı krema ve damla çikolata ile kaplandı..Üstüde krem şanti ve çikolata rendesi ile tamamlandı.

15 Şubat 2010 Pazartesi

SEVGİLİLER GÜNÜ PASTAMIZIN TARİFİ

Dün çok yoğun olduğum için sadece resimleri koyup tarifi yazmamıştım.Bugüz hazır vaktim varken söz verdiğim gibi tarifi yazayım dedim.

PANDİSPANYA
Malzemeler:
4 yumurta
1 bardak şeker
100gr erimiş ılınmış tereyağ
3 türk kahve fincanı un
1 türk kahve fincanı buğday nişastası
1 kabartma tozu
1 vanilya
Yapımı:Öncelikle yumurtaların beyazı ve sarıları ayrılır.Yumurta beyazları içine bir fiske tuz katılarak kar haline gelene kadar iyice çırpılır.Kabı ters çevirdiğiniz zaman düşmeyecek.Yumurta sarıları ve şeker yaklaşık10 dakika beyazlaşana kadar çırpılır.İçine erimiş ılınmış tereyağ konulur yaklaşık 30 saniye daha çırpılır.Sonra ayrı bir kaba elenen un,buğday nişastası,kabartma tozu,vanilya yumurta sarılarına katılıp mikserin en düşük ayarında karıştırılır.En son yumurta beyazları eklenip tahta veya plastik bir spatula ile alttan üste doğru(havasını söndürmeden) ilave edilir.Önceden yağlayıp hafif unladığımız yada altına yağlı kağıt serdiğimiz pişirme kabımıza konulup 160 derecede ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin.Pişince tel ızgaranın üzerinde soğutun ve kabından çıkarıp 2 yada 3 kata bölün.(pandispanyayı 1 gün önceden yapıp soğuyunca streche sarıp buzdolabında bekletirseniz daha iyi sonuç alırsınız.)
KREMA
Malzemeler:
2/5 su bardağı süt
1/5 çorba kaşığı un
1/5 çorba kaşığı buğday nişastası
4 çorba kaşığı şeker
1 yumurta
1 vanilya
Yapılışı:.Soğuk süt bir tencereye alınır.Tüm malzeme soğuk sütün içine konulup karıştırılır.Ocağa alınıp orta ateşte göz göz olana kadar pişirilir.Pişen kremanın üzeri strech ile kapatılarak(kabuk tutmaması için)soğumaya bırakılır.
ÜSTÜ İÇİN
100 gr krem şanti
1 bardak soğuk süt
Çırpılıp buzdolabında dinlendirin.
*Dilerseniz kremaya 3 kaşık çırpılmış şanti ilave edebilirsiniz.
*Pandispanyanın aralarına krema koyarak üst üste dizin(isterseniz aralara meyve,damla çikolata,fındık,fıstık v.b koyabilirsiniz)
*Son katın üzerine krem şantinin 3/1 ini sürüp dolapta 30 dakika bekletin
*Kalan şantiyide sürüp istediğiniz gibi süsleyin.
*Afiyet olsun.

14 Şubat 2010 Pazar

SEVGİLİLER GÜNÜ PASTAMIZ

Buda bizim sevgililer günü pastamız.Bugün sadece resmini koyabiliyorum en kısa zamanda tarifinide yazacağım.

13 Şubat 2010 Cumartesi

OĞLUM 15 YAŞINA GİRDİ............

Dün oğlumun doğumgünüydü.15 yaşına girdi.Bir kere daha anladımki zaman çok çabuk geçiyor.Ne zaman o küçücük pembe pembe yanakları olan bebek büyüdüde 15 yaşına geldi.Pastasını oğluşumun isteği üzerine kremalı yaptım.Şeker hamurunu çok sevmiyo kendisi.Okulda arkadaşları ile kutladılar o yüzden pastamız biraz büyük (50 kişilik).Daha sonra (babamız evde olduğu gün)evdede kutlayacağız.Nice mutlu yaşlara annecim..................................

8 Şubat 2010 Pazartesi

PORTAKALLI DAMLA ÇİKLOTALI KEK

Pazar günleri babamızın tek evde olduğu gün.Oda portakallı  keki çok sever.Uzun zamandır pasta yapmaktan artık benim keki yapmıyorsun deyip duruyordu bende o evdeyken yapayım istedim.İyiki kekein resmini hemen çekmişim çünkü bitti bile.
MALZEMELER
150gr eritilmiş ılık tereyağ
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı süt
3 yumurta
1 kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
yarım su bardağı damla çikolata
aldığı kadar un(2 bardak kadar)
YAPILIŞI
Malzemeler en az yarım saat oda ısısnda beklerse kek daha iyi olur onun için ben malzemelerimi yarım saat önce dolaptan çıkarttım.Tereyağınıda eritip ılıttım.3yumurta ve şeker beyazlaşana kadar yaklaşık 7 dakika çırpın.Sonra sütü ilave edin ve 30 saniye çırpın.terayağınıda katıp bir 30 saniye daha çırpın.Unu kabartma, tozunu ayrı bir kaba eleyin Düşük ayarda çırpmaya devam ederek kaşıkla unu yavaş yavaş ilave edin.Bozadan biraz daha koyu bir hamur olacak.En son portakal kabuğu rendesi ve damla çikolataları ilave edip şöyle bir karıştırın.Kek kalıbını yağlayıp üzerine un serpin sallayın ve fazla unu dökün,karışımı kek kalıbına dökün ve önceden 170 derecede 10 dakika ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin.Ben çocuklar öyle daha çok seviyor diye kekin üzerine çikolata eritip döktüm arzu ederseniz sizde evinizde bulunan bir çikolatayı benmaride eritip   kek soğuyunca üzerine döküp öyle tüketebilirsiniz.Afiyet olsun.

6 Şubat 2010 Cumartesi

ALARA'NIN BARBİE'Lİ PASTASI

Bu pasta benim Antalya'da hazırladığım ilk pastam.3 yaşına giren minik kızı Alara için  Gonca hanım tarafından istendi.İçi kakaolu pandispanya,çikolatalı krema ve çikolatadan oluşuyor.Daha nice uzun yıllara Alara.

1 Şubat 2010 Pazartesi

SEVGİLİLER GÜNÜ PASTALARI

Malum taşınma yerleşme(ki hala bitmedi) derken bu ara  vakit bulupta bişey hazırlayamadım..Bu pastalarda takip ettiğim yabancı sitelerden alıntıdır.İsteyene birebir aynısı yada kişinin arzusuna göre değişiklikler yapılarak hazırlanır.Yada tamamen sizin sevdiğiniz için hayal ettiğiniz ,istediğiniz bir pasta da olabilir,karar sizin...........
 
Gül'ün Kurabiye Evi